Τι μπορείς να κάνεις με ένα Πτυχίο Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης;

της Γιολάντας Τσαβδάρη

Είσαι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης, ήρθε η ώρα να βγεις στην αγορά εργασίας, αλλά υπάρχει κάτι που σε συγκρατεί. Δεν έχεις αποφασίσει τι πραγματικά είναι αυτό είναι που θέλεις να κάνεις. Ίσως ακόμη δεν έχεις ξεκλειδώσει τον εαυτό σου ή απλά δεν σου έχουν δοθεί ευκαιρίες να δοκιμαστείς σε διάφορους τομείς. Για ρίξε μια ματιά παρακάτω!

Μπορείς να εργαστείς στους παρακάτω τομείς…

 

Ιδιωτικές επιχειρήσεις και Οργανισμοί

Ένας πτυχιούχος του Παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης μπορεί να εργαστεί σε εκδοτικούς οίκους με προσανατολισμό στη συγγραφή εκπαιδευτικών βιβλίων κ.α., σε κατασκηνώσεις καθώς και σε ξενοδοχειακές μονάδες στον κλάδο της φύλαξης και απασχόλησης παιδιών. Συνηθίζεται ακόμη να συναντούμε αποφοίτους του τμήματος αυτού σε παιδικά χωριά SOS, σε παιδικά μουσεία, σε εργαστήρια (μουσικά, εικαστικών) ,σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, όπως επίσης και σε θέσεις Στελεχών διοίκησης και εποπτείας της εκπαίδευσης, καθώς και σε ιδιωτικά σχολεία.

Δημόσιο

Ένας απόφοιτος του παιδαγωγικού δημοτικής εκπαίδευσης μπορεί να εργαστεί ως παιδαγωγός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα σπουδών των παιδαγωγικών τμημάτων δημοτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, επιδιώκει την κάλυψη των αναγκών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας. Ακόμη, στα πλαίσια του θεσμού των ολοήμερων σχολείων, οι απόφοιτοι του παραπάνω τμήματος έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν και σε αυτό το κομμάτι της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι τελειόφοιτοι επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν για εργασία σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, όπως είναι τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των δήμων, οι παιδικοί σταθμοί καθώς και τα ιδρύματα παιδικής πρόνοιας.

 Άλλες επαγγελματικές δυνατότητες

Ένας εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές, με σκοπό την ενασχόλησή του με όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επιπλέον, ένα προτέρημα των εν ενεργεία δασκάλων, είναι η δυνατότητα απόσπασης σε διοικητικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας ,συγκεκριμένα στις διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προγράμματα ανταλλαγής των  διορισμένων εκπαιδευτικών, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως επίσης και η δυνατότητα παρακολούθησης επιμορφωτικών σεμιναρίων μετά από αποδοχή. Τέλος, οι διορισμένοι εκπαιδευτικοί, αφού συμπληρώσουν κάποια χρόνια προϋπηρεσίας στην Ελλάδα, μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους σε σχολεία του εξωτερικού.

Όπως είδαμε και παραπάνω, ένας πτυχιούχος του παιδαγωγικού δημοτικής εκπαίδευσης σίγουρα μπορεί να στραφεί προς πολλές κατευθύνσεις αναφορικά με τον επαγγελματικό του προσδιορισμό. Μεγάλο πλεονέκτημα έχουν τα άτομα, τα οποία έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν στα περισσότερα από τα παραπάνω επαγγέλματα, ώστε να καταλήξουν στον τομέα εκείνο που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Εξίσου σημαντικός είναι ο τομέας στον οποίο θα επιλέξει κανείς να εργαστεί, καθώς πρέπει να τον εκφράζει σαν άτομο και σαν προσωπικότητα, ώστε να μπορεί να εξελιχθεί μέσα από αυτό και να εξελίξει και άλλους. Τέλος, αξίζει να θυμόμαστε πως οι ευκαιρίες δεν μας δίνονται απλόχερα, εμείς τις δημιουργούμε!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης: Σπουδές στην Ελλάδα

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!